Archive februar 2010

Kostpyramiden vendes på hovedet

26 februar, 07:00, by Redaktionen

Ud med kartofler, hvidt brød, hvide ris og pasta. Ind med fuldkornsprodukter, nødder og planteolier. Det er hovedtanken bag den omdiskuterede ”Omvendte Kostpyramide”, lanceret af den amerikanske Harvard-forsker Walter Willett.

Teorien har vakt stor furore, og der er stadig stor uenighed om, hvorvidt den holder i praksis.  

Første danske forsøg

Nu er den omvendte kostpyramide for første gang blevet testet i et dansk forsøg. Professor Arne Astrup og Ph.d.-studerende Thomas M. Larsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har sammenlignet de officielle fedtreducerede kostanbefalinger med Willetts omvendte kostpyramide.

I den gamle kostpyramide fra FDB, er grundkosten rig på komplekse kulhydrater, dvs. masser af kartofler, gryn, ris, pasta og brød. Willett går i stik modsatte retning og kategoriserer hvide ris, hvidt brød og kartofler i samme bås som slik i toppen af kostpyramiden.

Men hvad er konsekvensen på længere sigt, hvis man lever efter Willetts kostråd?

Den omvendte kostpyramide 

Virker den nye kostpyramide?

Forsøget forløb over 6 måneder og omfattede mere end 100 personer. Undersøgelserne blev foretaget på universitet. Man byggede et supermarked på universitetets grund og kunne således nøje holde øje med, at forsøgsdeltagerne fulgte kostvejledningerne. Halvdelen levede efter den oprindelige kostpyramide, halvdelen efter Willetts.

Konklusionen af undersøgelsen var følgende:

- Andelen af fedt og kulhydrat på middagstallerkenen har ikke at have den store betydning for vedligeholdelse af vægttab – det er mængderne, der afgør, hvorvidt du taber dig eller ej.

- Kost rig på planteolier har en gavnlig effekt på risikoen for udvikling af type 2 diabetes, til gengæld øger det risikoen for vægtforøgelse – hvilket som bekendt også kan medføre type 2 diabetes.

Konklusion

Samlet set vurderes kostpyramiderne altså til at være lige sunde – de indeholder begge fordele og ulemper.

Når det gælder om at tabe sig, betyder det således ikke så meget, hvilken kostpyramide du spiser efter – du skal bare dosere mængderne af mad efter, hvor meget du forbrænder. Forbrændingen sættes op med masser af motion.

Willett og de gamle kostråd er dog enige om følgende: Du skal spise masser af frugt og grønt, regelmæssige fiskemåltider og kalciumholdige madvarer, og så skal du spare på de søde sager.

Således kan begge pyramider i rette mængder og i kombination med fysisk aktivitet give sunde spisevaner og en god vægtregulering.

mid banners in subpages are coming here soon

Hårkur – Hjemmelavet hårkur med æg

25 februar, 07:00, by Redaktionen

Slip for hårkure med parabener og skadelig kemi – og spar masser af penge. Helseportalen.com har afprøvet en hjemmelavet hårkur – som virker!

Du skal bruge:

1 æggeblomme

3 skefulde honning

1 skefuld olie.

Sådan gør du:

Bland ingredienserne sammen og masser dem godt ind i håret. Lad det trække 30 minutter. For at øge effekten, kan du pakke håret ind i en plasticpose og et håndklæde. Varmen får hårkuren til at trænge hurtigere og dybere ind i hvert hårstrå.

Efter 30 minutter skal du putte godt med shampoo i håret, INDEN du skyller, da det ellers kan være svært at få massen ordentligt ud af håret. Skyl og vask igen, indtil håret føles helt rent.

Vupti, dit hår bliver skinnende, blankt og sundt – (næsten) helt gratis!

mid banners in subpages are coming here soon

Madopskrift – Kyllingefrikadeller

24 februar, 07:00, by Redaktionen

Kylling er fyldt med gode proteiner og næringsstoffer. Samtidig er det meget magert kød og dermed et godt alternativ til de traditionelle frikadeller af svinekød.

Du skal bruge:

500 g hakket kyllingekød

1 æg

3-4 revne gulerødder

2-3 fed hakket hvidløg

2 hakkede løg

1,5 dl. havregryn

Mælk

Krydderier efter eget valg, f.eks. paprika, karry, chili, salt, peber.

Sådan gør du:

Alle ingredienser røres sammen til en lind fars. Tilsæt ekstra mælk eller havregryn for at opnå den ønskede konsistens. Farsen formes til frikadeller som steges på panden i lidt olie eller bages i ovnen ved 200 grader i cirka 35 minutter.

Ernæringsinfo:

Kylling indeholder gode næringsstoffer såsom B3 og B6 vitamin, kalium, selen, lysin og masser af protein.

Gulerødder er rige på blandt andet K-vitamin, betakaroten, folat, kalcium, krom, jern, zink og masser af gode kostfibre, som bevarer mæthedsfornemmelsen længe.

mid banners in subpages are coming here soon

Motion – 6 gode grunde til at dyrke mere motion

23 februar, 07:00, by Redaktionen

Vi ved det udmærket: Motion er altafgørende for vores sundhed og velvære. Alligevel kan det somme tider være svært at komme op af sofaen.

Helseportalen giver dig her 6 gode grunde til, hvorfor du bør skifte sofaen ud med løbesko eller en tur i det lokale fitnesscenter. Rigtig god fornøjelse!

1. Du forbrænder mere!

Kost og motion hænger uløseligt sammen. Vores motionsvaner har afgørende indflydelse på, hvordan kosten påvirker kroppen. Hvis du er meget lidt fysisk aktiv, så er der ikke plads til

særlig mange kalorier, før det begynder at virke fedende. Er du derimod tilstrækkelig fysisk aktiv, kan du spise mere mad uden at tage på.

2. Motion har en lang række sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende virkninger

Motion forbedrer din sundhed, idet knogler, led, muskler og hjerte styrkes. Reaktionstider nedsættes, balanceevne og kondition bliver bedre. Risikoen for hjerte-karsygdomme og andre livsstilssygdomme mindskes, og så styrkes immunforsvaret, så du sjældnere bliver syg.

 

3. Du bliver gladere

Motion påvirker forskellige kemiske processer i hjernen, hvilket har en gavnlig indflydelse på vores psykiske velvære. Det betyder, at du både føler dig mere glad og afslappet, mens du dyrker motion, men faktisk også bagefter. På længere sigt kan regelmæssig motion altså være medvirkende til, at du formindsker tilstande med depression og angst.

4. Bedre kropsbevidsthed og selvtillid

Motion strammer musklerne op, så din krop fremstår fastere og mere trimmet. Derudover får du en bedre holdning i takt med, at kropsbevidstheden øges. Samlet set giver det et boost af selvtillid, når du kan mærke, at din krop er stærk og sund.

5. Du får mere energi – og mindsker risikoen for stress

At dyrke motion øger dit samlede energiniveau, så du kan yde mere i det daglige. Det personlige overskud gør dig mere modstandsdygtig overfor stress, både fysisk og psykisk. Tanken om også at skulle nå at motionere kan i sig selv virke stressende, men det kan altså betale sig at implementere en løbetur i kalenderen.

6. Få mere tid med vennerne

Aftal en fast løbedag med din veninde eller meld jer sammen ind i det lokale fitnesscenter. At træne sammen virker for mange som en motivationsfaktor, idet man fastholder hinanden i at overholde træningen. Derudover slår du to fluer med et smæk, da du både får motioneret og får mere tid sammen med vennerne.

mid banners in subpages are coming here soon

Aromaterapi – Opfriskende og rensende ansigtskompres

22 februar, 07:00, by Redaktionen

Kom godt i gang med dagen med et varmt og opfriskende duft-kompres.

Trænger du til lidt selvforkølelse om morgenen, kan vi anbefale et varmt og opfriskende kompres med æteriske olier. Fyld håndvasken med lunt vand og dryp 10 – 20 dråber af din yndlingsolie ned i vandet. Har du fedtet hud er grape eller eucalyptus et godt valg, til sart eller tør hud kan du med fordel vælge lavendel, som virker beroligende. Når vasken er fyldt, dypper du en blød vaskeklud eller et håndklæde i vandet og holder det mod ansigtet i nogle sekunder. Gentag 5 – 10 gange, eller indtil du er vågnet J

Ansigtskompresset med de æteriske olier har desuden den fordel, at den forbereder huden på efterfølgende behandling, og du kan således fortsætte selvforkælelsen med en rensende eller fugtgivende ansigtsmaske. Under kategorien hudpleje kan du få gode råd til billige og effektive ansigtsmasker, du selv kan lave.

mid banners in subpages are coming here soon

Æteriske olier – Hvad er æteriske olier?

19 februar, 07:00, by Redaktionen

Æteriske olier er meget anvendelige og populære, når det gælder aromaterapi. Du kan nemt selv købe og bruge de æteriske olier i din hverdag – og få god gavn af deres beroligende og sundhedsfremmende egenskaber.

Hvad er æteriske olier?

Æteriske olier findes i mange lægeplanter, i frugtskaller og i visse blomster. Olierne udvindes fortrinsvis ved vanddampdestillation af de friskhøstede planter.

Æterisk betyder flygtig og let fordampelig. Dermed adskiller æteriske olier sig fra for eksempel mandel- og olivenolie, der ikke fordamper. Æteriske olier har en letflydende konsistens og absorberes mere effektivt og hurtigere af huden end almindelige olier.

Anvendelse

De æteriske olier er kraftige koncentrater, der anvendes dråbevis eller fortyndet. Du må aldrig smøre dem ufortyndet på huden. Æteriske olier bruges til at fremme skønhed og velvære. Alt efter deres art anvendes de blandt andet som smagsstof i slik, duftgiver til kosmetik eller i aromaterapi. Foruden en rent fysisk forbedring kan disse olier have en god effekt på sindsstemningen. Når vi indånder æteriske olier, har det en klar målbar indvirkning på vort mentale velbefindende.

Drøj i brug

I de senere år er æteriske olier blevet meget populære i vesten og anvendes til en lang række behandlinger med sundhed, skønhed og velvære som mål. De æteriske olier er meget stærke og samtidig drøje i brug, således har du olie til mange behandlinger i blot en lille flaske. Æteriske olier er ofte hundrede gange stærkere, end den plante det er udvundet fra, så virkningen kan selvsagt være særdeles effektiv.

Æteriske olier kan blandt andet købes helsekostbutikker og i Matas.

Følg med på Helseportalen.com og få løbende lækre opskrifter og gode tips til, hvordan du kan anvende æteriske olier i din hverdag.

Urtegården - Appelsinolie (økologisk) , 100 ml.

mid banners in subpages are coming here soon

Kartofler – Spis kartofler og undgå forkølelse

18 februar, 07:00, by Redaktionen

Kartofler styrker immunforsvaret. Den ellers så udskældte rodfrugt har vist sig at gavne vores fordøjelse, give os et sundere tarmsystem og styrke vores modstandsdygtighed overfor sygdom. Det er konklusionen på en ny og omfattende spansk undersøgelse foretaget på grise.

I undersøgelsen gav man en række grise kartofler i deres foder. Ved undersøgelsen afslutning viste det sig, at disse grise havde et langt sundere tarmsystem end de øvrige grise, og derudover havde de betydeligt færre hvide blodlegemer, hvilket er tegn på et godt helbred, idet kroppen producerer hvide blodlegemer under sygdom.

Så det er bare om at finde kartoffelskrælleren frem og invitere den lille gule rodfrugt tilbage i køkkenet!

mid banners in subpages are coming here soon

Madopskrift – Wraps med spinat og laks

17 februar, 07:00, by Redaktionen

Se billede i fuld størrelse

Spinat er supersundt – især hvis du anvender det råt. Helseportalen byder dig på en lækker opskrift, som både dine smagsløg og din sundhed vil takke dig for.

Du skal bruge:

4 stk. tortilla wraps (kan købes i de fleste supermarkeder)

200 g frisk laks

200 g frisk spinat

200 g friske, grønne bønner

1 bakke cherrytomater

Saften fra ½ citron

200 g. mandler

1-2 fed hvidløg

1 spsk. eddike

Olivenolie

Salt

Peber

Sådan gør du:

Befri laksen for ben og skind, drys med salt og peber og læg den i et ildfast fad. Steg laksen i ovnen i 10 min. ved 180 grader. Skær den herefter i aflange strimler.

Skyl spinaten og skær den i strimler. Nip bønnerne og kog dem cirka 5 minutter.

Blend mandler, hvidløg, olivenolie, eddike, salt, peber og citron til en cremet mandelsauce.

Lun dine wraps i ovnen og smør mandelsaucen på. Læg skiftevis spinat, laks, bønner og cherrytomater på, rul dine wraps sammen, og så er der serveret!

Tip: Hvis der er meget fyld i, kan du lukke dine wraps sammen med en tandstikker.

Ernæringsinfo:

Frisk, rå spinat indeholder A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, kostfibre, protein, riboflavin, folsyre, jern, magnesium, fosfor, kalium, kobber og mangan.

Laks indeholder sunde fedtstoffer og masser gode proteiner.

Grønne bønner er sprængfyldte med B-vitaminer. Derudover indeholder de E-vitamin, selen, jern, kalium C-vitamin, kalk, antioxidanter og folat.

Velbekomme!

mid banners in subpages are coming here soon

Aromaterapi – Hvad er aromaterapi?

16 februar, 07:00, by Redaktionen

Aromaterapi er en alternativ behandlingsform, der har været anvendt lige siden 4.500 f. Kr. fødsel, hvor de gamle egyptere anvendte aromastoffer til skønhed, velvære og medicin.

Aromaterapi bygger på viden om, hvordan dufte kan påvirke vores humør, adfærd og helbred. Alle dufte har deres egen virkning, de kan f.eks. være beroligende, opkvikkende, rensende eller seksuelt stimulerende. Æteriske olier har også en gavnlig effekt mod hudproblemer, hovedpine, stress og søvnløshed.

For at gøre brug af duftenes egenskaber skal disse optages gennem huden eller næsen. Der findes mange måder, hvorpå du kan gøre brug af æteriske olier, f.eks. i duftlamper, ansigtskompres, i støvsugeren eller i cremer. Få inspiration og find mange spændende opskrifter ved at læse indlæggene under denne kategori.

mid banners in subpages are coming here soon

Kaffe – Er kaffe sundt?

15 februar, 14:17, by Redaktionen

Kaffe er Danmarks nationaldrik. Her på redaktionen kan vi ikke leve uden vores morgenkaffe, og vi går heller ikke af vejen for en dejlig stor kaffe latte, når vi tager på café med veninderne.

Men hvad er kaffe egentlig, og hvad gør den ved vores krop? Vi har undersøgt fænomenet kaffe nærmere – og er både overraskede og særdeles tilfredse med resultatet. Er du kaffe-elsker, så læs endelig videre!

Hvad er kaffe?

Kaffe stammer fra det såkaldte kaffetræ, der vokser nær ækvator. Kaffetræet har hvide blomster og røde kirsebærlignende stenfrugter, kaldet kaffebær. Bærrene vokser i klaser ligesom druer, og der skal omkring 100 kg. kaffebær til ca. 10-20 kg. råkaffe. Efter plukning lægges bærrene i vandbade, hvor de gærer. Herefter fjernes frugtkødet og hinderne, hvorefter bønnerne bliver lagt til tørre i solen.

Ristning

Når bønnerne er tørret, skal de ristes, og det er her, kaffens smag og karakter kommer frem, alt efter hvor længe og hvordan bønnerne ristes. Når bønnerne bliver ristet, ændrer de grønne bønners farve sig til den brune bønne, som vi kender herhjemme. Medium Roast, French Roast og Dark Roast henfører til den farve bønnerne har, når de er færdigristet. Generelt kan man sige, at jo mørkere en kaffe ristes, desto flere af de oprindelige aromastoffer forsvinder. Hvis bønnerne ristes for længe, kan de få en harsk eller bitter eftersmag.

Hvad gør kaffen ved vores krop?

Kaffe indeholder en lang række stoffer (blandt andet koffein og antioxidanter), som har en biologisk virkning på vores krop. Kaffe virker opkvikkende, det stimulerer kredsløbet, så puls og blodtryk stiger, og det får forbrændingen til at gå i vejret. Derudover øger kaffe vores koncentrationsevne og vores evne til at præstere fysisk. Samlet set giver disse virkninger os en øjeblikkelig følelse af energi.

På længere sigt

Men hvad sker der på længere sigt, hvis vi drikker kaffe dagligt? Undersøgelser viser, at kredsløbs- og stofskiftevirkningerne efterhånden forsvinder ved daglig indtagelse af kaffe. Desuden holder forbrændingen op med at stige, og kaffe kan derfor ikke bruges som et slankemiddel. Til gengæld bevares den opkvikkende virkning, og det tyder desuden på, at de antioxidanter der findes i kaffe er med til at forebygge en række kræftformer i mundhule, svælg, spiserør og tyktarm. Derudover beskytter kaffe mod type-2 diabetes og forskellige leversygdomme.

Så skal vi vel bare drikke løs?

Ikke helt, for kaffe har også nogle bivirkninger, særligt hvis det indtages i store mængder. Kaffe virker vanddrivende, og du risikerer således at få væskeunderskud, hvis du drikker for meget. Kaffe øger også mavens produktion af mavesyre, hvilket kan give halsbrand og diare. Desuden hæmmer kaffe optagelsen af visse kosttilskud, som f.eks. jern. Drikker du meget kaffe, kan du endvidere risikere at blive afhængig og få hovedpine, søvnforstyrrelser eller forøget nervøsitet, hvis du ikke får din daglige dosis.

Den sunde kaffe

Her på redaktionen var vi overraskede over at opdage, at det faktisk har en hel del at sige, hvordan vi tilbereder vores kaffe. Du kan nemlig selv gøre en hel del for at øge kaffens sundhed. Kogekaffe, hvor bønnerne overhældes med kogende vand, får kolesteroltallet til at stige og er den mest usunde måde at lave kaffe på. Almindelig filterkaffe lavet på en traditionel kaffemaskine, der anvender vand på 90 grader, påvirker ikke kolesterolet og er faktisk den sundeste kop kaffe. Kaffe på stempelkande ligger et sted mellem de to. Derudover er det værd at lægge mærke til koffeinindholdet i de forskellige typer kaffe. En kop neskaffe (150 ml) indeholder ca. 60 mg koffein, filterkaffe ca. 85 mg og koffeinfri kaffedrikke ca. 3 mg koffein. Drikker du meget kaffe kan det altså betale sig at vælge en type med lavere koffeinindhold.

Konklusion

Kaffe er sundt, hvis du drikker det med måde. 3-4 kopper kaffe dagligt er godt for helbredet, det øger vores koncentration og energiniveau og forebygger blandt andet kræft og leversygdomme. Kaffe tilberedt på traditionel kaffemaskine er det sundeste.

Ps. Er du gravid, bør du maks. drikke 3 kopper dagligt.

Og så er det vist tid til at sætte kaffemaskinen i gang.

mid banners in subpages are coming here soon