Archive september 2010

Enebørn – myterne aflives

29 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Der findes masser af myter og fordomme omkring enebørn. Selvom alle undersøgelser viser, at enebørn hverken er mere asociale, forkælede eller egoistiske end søskendebørn, så lever myterne stadig.

Nu er der lavet en ny undersøgelse, som endnu engang understreger, at enebørn er præcis ligeså sociale og vellidte som søskendebørn. Undersøgelsen tager udgangspunkt i myten om, at enebørn skulle være mere adfærdsvanskelige og have sværere ved at få venner end søskendebørn.

Sociologerne Donna Bobbit-Zeher og Douglas Downey fra Ohio State University har undersøgt svar fra 13.466 folkeskole og -gymnasieelever, som skulle nævne deres 5 bedste venner på skolen.

Resultatet blev fremlagt ved årsmødet i American Sociological Association, og viste, at enebørn har lige så mange venner som søskendebørn.

Donna Bobbit-Zeher siger: “I ingen af de kombinationer, vi testede for, havde det at have søskende indflydelse på, hvor populær man var. Jeg tror ikke, at nogen behøver at være bekymrede for, at man ikke vil lære sociale færdigheder, hvis man ikke har søskende.”

Læs mere om undersøgelsen på www.videnskab.dk

Kilde: www.dr.dk/sundhed

mid banners in subpages are coming here soon

Styrketræning – spar tid med splittræning

24 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Det kan være svært at få tid til styrketræning i en travl hverdag. Med den såkaldte splittræning kan du opnå store resultater på kort tid.

Med splittræning bliver hele kroppen ikke trænet i et enkelt træningspas- Øvelserne bliver derimod fordelt over længere tid, eksempelvis en uge.

Intensiteten afgør, hvor lang tids restitution der skal til før næste split.

Splittræning kan indeholder træning af alle kropsdele, men tricket er altså at fordele øvelserne over flere dage, eksempelvis bryst, baller og biceps mandag, ryg, triceps, og skuldre tirsdag. osv.

Ved at anvende splittræning kan du spare tid på din træning. Du behøver ikke at afsætte 1-2 timer i motionscentret inkl. transport frem og tilbage, men kan nøjes med eksempelvis 2 gange 15 minutter om dagen derhjemme.

Splittræning er en effektiv motionsform, som kan anvendes af motionister på alle niveauer.

På motion-online kan du downloade programmer, som guider dig gennem forskellige splitprogrammer. Find dem HER

Kilder:

www.iform.dk

www.content.workoutshop.dk

mid banners in subpages are coming here soon

Hvidløg – undgå hvidløgsånde

22 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Hvidløg er både sundt og lækkert. Desværre er den efterfølgende hvidløgsånde knap så attraktiv.

Nu ser det dog ud til, at der er en løsning.

Forskere fra Ohio State University i USA har fundet ud af, hvordan du kan nyde dine hvidløg – uden at lugte ud af munden.

I en undersøgelse i fagbladet Journal of Food Science fortæller forskerne, at mælk har vist sig at mindske svovldampe i hoved-, næse- og mundområderne. Det betyder altså, at løsningen på hvidløgsånden er: et glas mælk.

For at opnå den største effekt bør du drikke mælk med højt fedtindhold og helst inden måltidet. Fedtet i mælken reducerer hvidløgslugten i din ånde.

Så husk et stort glas sødmælk, inden du sætter tænderne i de lækre hvidløgsretter.

Kilde: http://nyhederne.tv2.dk/sundhed

mid banners in subpages are coming here soon

Intervaltræning på din MP3-afspiller

20 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Intervaltræning til download

Intervaltræning er en effektiv måde at forbedre konditionen på. Det grundlæggende princip er, at du skal træne på en intensitet svarende til den maksimale iltoptagelse så længe så muligt – men kun i begrænsede intervaller opdelt af pauser for maksimal udholdenhed.

Der findes et hav af intervalprogrammer som guider dig igennem træningen – afhængigt af dit specifikke mål.

Som noget nyt tilbyder motion-online nu intervalprogrammer som MP3-filer, der kan downloades til din bærbare musikafspiller. Således kan du træne præcis hvor og hvornår du har mulighed for det – på en så effektiv måde som muligt.

Programmerne starter med en kort beskrivelse af intervallerne og kører derefter i ca. 35 minutter.

Du finder programmerne på www.motion-online.dk

Kilde: www.motion-online.dk

mid banners in subpages are coming here soon

Hyben – Pluk dem nu

17 september, 07:00, by Redaktionen Tags:, ,

Hyben – rig kilde til C-vitamin

Netop nu bugner klitroserne med sorte hyben, der er sprængfyldt med C-vitamin. Tag familien med på en hyggelig hyben-tur og brug eftermiddagen på at sylte, bage eller henkoge. Ved at putte de sunde hyben på glas, kan du gemme nogle af sommerens gode C-vitaminer til den lange vinter.

Sådan finder du de sorte hyben

Klitrosen vokser typisk i nærheden af kysten. Den er lavere og mere spinkel end den traditionelle hybenrose og kan kendes på sine flødefarvede blomster og små sorte hyben.

Sådan tilbereder du dine hyben

Skær bunden ud af frugten og fjern frøene med en ske. Både top og bund fra dine hyben er spiselige. Hyben kan anvendes til alt fra syltetøj og supper til brændevin og dessertsauce. For at få dine hyben til at række længere, kan du med fordel blande dem med æbler, pærer eller andre søde frugter.

Uanset hvordan du vælger at tilberede dine hyben, er arbejdet en god investering i din families sundhed. Og så er det hyggeligt både at samle og tilberede de vilde frugter i fællesskab.

God fornøjelse!

Kilde: www.dr.dk/sundhed

mid banners in subpages are coming here soon

Alkohol – den anbefalede mængde halveres

16 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Sundhedsstyrelsen har indført nye anbefalinger for, hvor meget vi bør drikke. I 1990 kom de første anbefalinger til henholdsvis mænd og kvinder. Disse er i dag halveret, således at mænd maksimalt bør drikke 14 genstande om ugen, og kvinder skal holde sig inden for 7. Samtidigt anbefales det maksimum at drikke fem genstande i træk.

Sundhedsstyrelsen begrunder ændringen med, at den gamle anbefaling var ment som et absolut loft, men at mange danskere forstår anbefalingerne, som hvad der er et acceptabelt forbrug.

Ændringerne møder kritik. Dels på grund af den store nedsættelse. Dels i manglende tro på, at det ændrer folks drikkevaner. Misbrugsekspert Henrik Rindom mener, at man i stedet skal regulere forbruget gennem priser, aldersgrænser og tilgængelighed. “Der en kæmpe kløft mellem, hvad der bør gøres, og hvad der rent faktisk kan lade sig gøre. Alkohollobbyen i Europa er simpelthen for stærk, og rigtig mange menneskers levebrød afhænger af alkohol,” siger han.

Læs mere på sundhedssyrelsens hjemmeside: http://www.sst.dk/

mid banners in subpages are coming here soon

Caroline Wozniacki – derfor er hun så god

15 september, 07:00, by Redaktionen Tags:

Caroline Wozniacki pryder jævnligt forsiderne. Gang på gang formår hun at slå sin modstander. Men hvad er det, der gør hende så god?

Caroline Wozniacki er bragende talentfuld. Men hvad kan hun, som mange andre danske tennisspillere ikke kan? På videnskab.dk har man forsøgt at finde svaret.

Mental styrke

Som det første nævnes Wozniackis mentale styrke, som bunder i hendes baggrund.Caroline er vokset op med professionelle sportsfolk og har trænet på højt plan, siden hun var 9 år.  Hun taler åbent om at være blevet pacet frem – på en positiv måde.

Muskel- og kredsløbssystemet

Dernæst nævnes hendes balance mellem muskelsystemet og kredsløbssystemet. Taktik og teknik er altafgørende for en tennisspiller, og så forudsættes det, at fysikkens rolle understøttes af andre aspekter. Lars Johansen fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet forklarer, at  muskelsystemet er ansvarligt for, at der kommer power i de slag, spilleren sender af sted. Kredsløbssystemet er ansvarligt for, at musklerne bliver genopladt mellem duellerne og kampene. Lars, der flere gange har testet Caroline Wozniacki, fortæller, at den unge tennisspiller har en rigtig god balance mellem de to systemer.

Balance

Som en tredje ting nævnes Wozniackis fysiske balance, hvilket gør, at hun kan understøtte sin taktiske og tekniske formåen på den bedst mulige måde. Lars udtaler: “Ud fra de målinger, vi har lavet, kan jeg se, at Caroline Wozniacki adskiller sig fra de andre danske, kvindelige tennisspillere, der blev målt, på (disse) tre måder … Hun scorer højt på hele paletten, og så er hun god til at udnytte den fysik, hun har.”

mid banners in subpages are coming here soon

Madopskrift – Abrikos-pålæg

14 september, 07:00, by Redaktionen Tags:, ,

Er du træt af marmelade? Prøv dette lækre og sunde alternativ, du selv kan lave.

Det skal du bruge:

250 gram tørrede abrikoser.

150 gram mandler eller cashewnødder

1 spsk. kakao

1 tsk. vanille

Sådan gør du:

De tørrede abrikoser dækkes med vand og sættes i blød et par timer. Herefter blendes de med vandet og de øvrige ingredienser. Blend indtil massen er blød og cremet. Smag til og tilsæt evt. mere kakao eller vanille.

Ernæringsinfo:

Tørrede abrikoser indeholder masser af sunde kostfibre, der forlænger mæthedsfølelsen og forbedrer fordøjelsen. Nødder giver dig sunde, umættede fedtsyrer, som styrker både hjerte og hjerne.

Tips:

Kan bruges til sund smørepålæg uden kunstige tilsætningsstoffer. Morgen middag eller aften.

mid banners in subpages are coming here soon

Sundhed – smil til verden og lev længere

13 september, 07:00, by Redaktionen Tags:, , ,

Glade kvinder lever længere.

Kvinder, der har en positiv og optimistisk indstilling til livet, lever længere. Det er konklusionen på en stør amerikansk undersøgelse på næsten 100.000 kvinder.

Mindre risiko for livstruende sygdomme

Glade og positive kvinder havde i undersøgelsen 9 % mindre risiko for at udvikle hjertesygdomme og 14 % mindre risiko for at dø i løbet af den otte år lange undersøgelse. Pessimistiske kvinder, derimod, har højere blodtryk og mere kolesterol i blodet. Kvinder, som tænker negativt eller fjendtligt om andre, som nærer fjendtlige følelser eller er mistroiske havde 16 % større risiko for at dø i løbet af de otte år, forskerne fulgte kvinderne.

Professor Hilary Tindle, der er ansvarlig undersøgelsen, siger: “Meget tyder på, at konstante og meget negative følelser er skadelige for helbredet”.

En tidligere lignende undersøgelse blandt mænd viste samme tendens.

Læs mere HER

mid banners in subpages are coming here soon

Rygning under graviditeten nedsætter barnets evne til selv at få børn

09 september, 07:00, by Redaktionen Tags:, ,

Ryger du under din graviditet, kan dit barn få svært ved selv at få børn.

Antallet af kønsceller falder

Rygning under graviditeten nedsætter antallet af kønsceller hos fostre. Det er konklusionen af ny forskning fra blandt andet Rigshospitalet. At rygning under graviditeten er skadelig, har længe været kendt, men den nye forskning viser entydigt, at rygning udover sundhedsskadelige påvirkninger også har en betydning for barnets fremtidige evner til selv at få børn.

I forsøgene blev 24 pigefostre og 28 drengefostre fra aborter undersøgt, og der blev taget prøver fra de rygende kvinderne. Resultaterne blev sammenlignet med fostre fra ikke-rygende mødre. Undersøgelsen viser, at antallet af kønsceller, dvs. de celler, der danner æg hos kvinder og sædceller hos mænd blev reduceret med 55 % hos drengefostre, hvis moderen røg under graviditetens første tre måneder. Den negative effekt på fostrets celler var størst hos de mødre, der havde røget mest. Også piger bliver negativt påvirket af cigaretrøg, så der sammenlagt er et fald i fostres kønsceller på 41%, når moderen ryger under graviditeten.

Forklaring på faldende fertilitet

Professor Claus Yding Andersen fra Rigshospitalets Reproduktionsbiologisk Laboratorium, der står bag undersøgelsen mener, at den nye viden kan være med til at forklare generelt faldende fertilitet de seneste år. “Selvom færre og færre ryger under graviditeten i vestlige lande, så ryger hver 8. gravide kvinde stadig gennem hele sin graviditet. Og når vi ser på disse nye forskningsresultater, så er der endnu stærkere grundlag for at fraråde kvinder at ryge, mens de er gravide.”

Læs mere om undersøgelsen HER

mid banners in subpages are coming here soon