Kaffe – Er kaffe sundt?

Kaffe er Danmarks nationaldrik. Her på redaktionen kan vi ikke leve uden vores morgenkaffe, og vi går heller ikke af vejen for en dejlig stor kaffe latte, når vi tager på café med veninderne.

Men hvad er kaffe egentlig, og hvad gør den ved vores krop? Vi har undersøgt fænomenet kaffe nærmere – og er både overraskede og særdeles tilfredse med resultatet. Er du kaffe-elsker, så læs endelig videre!

Hvad er kaffe?

Kaffe stammer fra det såkaldte kaffetræ, der vokser nær ækvator. Kaffetræet har hvide blomster og røde kirsebærlignende stenfrugter, kaldet kaffebær. Bærrene vokser i klaser ligesom druer, og der skal omkring 100 kg. kaffebær til ca. 10-20 kg. råkaffe. Efter plukning lægges bærrene i vandbade, hvor de gærer. Herefter fjernes frugtkødet og hinderne, hvorefter bønnerne bliver lagt til tørre i solen.

Ristning

Når bønnerne er tørret, skal de ristes, og det er her, kaffens smag og karakter kommer frem, alt efter hvor længe og hvordan bønnerne ristes. Når bønnerne bliver ristet, ændrer de grønne bønners farve sig til den brune bønne, som vi kender herhjemme. Medium Roast, French Roast og Dark Roast henfører til den farve bønnerne har, når de er færdigristet. Generelt kan man sige, at jo mørkere en kaffe ristes, desto flere af de oprindelige aromastoffer forsvinder. Hvis bønnerne ristes for længe, kan de få en harsk eller bitter eftersmag.

Hvad gør kaffen ved vores krop?

Kaffe indeholder en lang række stoffer (blandt andet koffein og antioxidanter), som har en biologisk virkning på vores krop. Kaffe virker opkvikkende, det stimulerer kredsløbet, så puls og blodtryk stiger, og det får forbrændingen til at gå i vejret. Derudover øger kaffe vores koncentrationsevne og vores evne til at præstere fysisk. Samlet set giver disse virkninger os en øjeblikkelig følelse af energi.

På længere sigt

Men hvad sker der på længere sigt, hvis vi drikker kaffe dagligt? Undersøgelser viser, at kredsløbs- og stofskiftevirkningerne efterhånden forsvinder ved daglig indtagelse af kaffe. Desuden holder forbrændingen op med at stige, og kaffe kan derfor ikke bruges som et slankemiddel. Til gengæld bevares den opkvikkende virkning, og det tyder desuden på, at de antioxidanter der findes i kaffe er med til at forebygge en række kræftformer i mundhule, svælg, spiserør og tyktarm. Derudover beskytter kaffe mod type-2 diabetes og forskellige leversygdomme.

Så skal vi vel bare drikke løs?

Ikke helt, for kaffe har også nogle bivirkninger, særligt hvis det indtages i store mængder. Kaffe virker vanddrivende, og du risikerer således at få væskeunderskud, hvis du drikker for meget. Kaffe øger også mavens produktion af mavesyre, hvilket kan give halsbrand og diare. Desuden hæmmer kaffe optagelsen af visse kosttilskud, som f.eks. jern. Drikker du meget kaffe, kan du endvidere risikere at blive afhængig og få hovedpine, søvnforstyrrelser eller forøget nervøsitet, hvis du ikke får din daglige dosis.

Den sunde kaffe

Her på redaktionen var vi overraskede over at opdage, at det faktisk har en hel del at sige, hvordan vi tilbereder vores kaffe. Du kan nemlig selv gøre en hel del for at øge kaffens sundhed. Kogekaffe, hvor bønnerne overhældes med kogende vand, får kolesteroltallet til at stige og er den mest usunde måde at lave kaffe på. Almindelig filterkaffe lavet på en traditionel kaffemaskine, der anvender vand på 90 grader, påvirker ikke kolesterolet og er faktisk den sundeste kop kaffe. Kaffe på stempelkande ligger et sted mellem de to. Derudover er det værd at lægge mærke til koffeinindholdet i de forskellige typer kaffe. En kop neskaffe (150 ml) indeholder ca. 60 mg koffein, filterkaffe ca. 85 mg og koffeinfri kaffedrikke ca. 3 mg koffein. Drikker du meget kaffe kan det altså betale sig at vælge en type med lavere koffeinindhold.

Konklusion

Kaffe er sundt, hvis du drikker det med måde. 3-4 kopper kaffe dagligt er godt for helbredet, det øger vores koncentration og energiniveau og forebygger blandt andet kræft og leversygdomme. Kaffe tilberedt på traditionel kaffemaskine er det sundeste.

Ps. Er du gravid, bør du maks. drikke 3 kopper dagligt.

Og så er det vist tid til at sætte kaffemaskinen i gang.

One Response to “Kaffe – Er kaffe sundt?”

  1. [...] Læs meget mere om kaffe HER [...]

Leave Comment