Løb i bare tæer

Sidste nye trend indenfor motionsløb – er løb i bare tæer. Mennesket er bygget til at løbe i bare tæer – det har vi altid gjort, lige indtil nogle fandt på at tjene penge på løbesko. Men måske er moderne løbesko slet ikke nødvendige?

Mindre stødbelastning

Nye studier viser, at mennesker, som er vant til løb på bare fødder sætter fødderne anderledes end mennesker, der løber i sko. Løbesko er designet med høj hæl og støddæmpning, hvilket betyder, at løberen lander på hælen først. Mennesker der løber på bare tæer, derimod, lander på forfoden eller midtfoden. På denne måde udnyttes fodens naturlige støddæmpning optimalt, og selv ved løb på hårdt underlag, er dette mere skånsomt for led og knogler.

Moderne løbesko en misforståelse?

I virkeligheden er der ingen videnskabelige årsager til, at en løbesko ser ud, som den gør. Mennesket er skabt til at løbe på bare tæer – og dette er måske den sundeste måde for os at løbe på? I USA er det blevet populært med “Pose running”, det vil sige barfodsløb. I denne type løb lander man på forfoden eller midtfoden. Man løber mere fremadlænet og tager kortere og hurtigere skridt.

Men hvad så når det sner?

Nu er det imidlertid ikke altid og alle steder, der egner sig til barfods-løb. Sne, kulde, glasskår, skarpe sten osv. sætter sine naturlige begrænsninger.  Derfor er der nu startet en produktion af “sko til barfodsløb” hvilket lyder paradoksalt, men ikke desto mindre sælger godt allerede. Skoene er designet for større bevægelsesfrihed og giver en anden, mindre stød-belastende landing på foden.

Nysgerrig?

Skulle du få lyst til at prøve kræfter med barfods-løb, så husk, at heller ikke denne type løbesko er der videnskabelige beviser for er optimale. Selvom skoene giver mindre stødbelastning, kan der muligvis være andre bivirkninger, som ikke er kendte endnu. Men faktum er dog, at de traditionelle løbesko ikke nødvendigvis giver sundere løb – og før Nike, Adidas osv. kom på banen, løb vi alle i bare tæer – helt uden problemer.

Leave Comment