Category Kosttilskud

Kosttilskud – hvad indeholder det?

17 maj, 07:00, by Redaktionen Tags:

Kosttilskud adskiller sig fra lægemidler, idet de ikke kan forebygge eller helbrede sygdomme, men blot fungerer som supplement til kosten.

Kosttilskud indeholder vitaminer, mineraler, fiskeolie eller forskellige plantedele såsom hyben, hvidløg, ginseng eller ginkgo biloba.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager kosttilskud i perioder, hvor man ikke får sine vitamin- og mineralbehov dækket gennem den almindelige kost. Eksempelvis anbefales det at tage ekstra D-vitamin i vinterhalvåret samt en multivitaminpille, hvis man har nedsat appetit eller spiser ensidigt.

På varedeklarationen kan du læse, hvad dit kosttilskud indeholder. Der er regler for minimum- og maksimumindholdet af vitaminer og mineraler i kosttilskud. Er du i tvivl om dit præparat er lovligt, kan du læse mere på Fødevarestyrrelsens hjemmeside, hvor du finder gældende regler for kosttilskud.

Læs mere HER.

mid banners in subpages are coming here soon

D-vitamin – mod vinterdepression

06 maj, 07:00, by Redaktionen Tags:

D-vitamin diskuteres meget i øjeblikket. Nye undersøgelser fastslår gang på gang, hvor vigtigt det er at få tilstrækkeligt med D-vitamin. Ikke mindst i et land som Danmark, hvor vi stort set alle lider af D-vitaminmangel i de lange, mørke vintermåneder.

D-vitamin menes at spille en afgørende rolle i udviklingen af vinterdepressioner. Bliver du trist og energiforladt om vinteren, kan det derfor betale sig at forsøge med et tilskud af D-vitamin.

En helt ny og banebrydende undersøgelser understreger tydeligt vigtigheden af at få tilstrækkeligt med det såkaldte ”sol-vitamin”. Undersøgelsen viser nemlig, at mangel på D-vitamin kan være forbundet med udvikling af alvorlige sygdomme som skizofreni, depression og multipel sklerose. Det er forskere fra Århus Universitetshospital Risskov, som står bag den omfattende undersøgelse. Det viser sig, at patienter med både skizofreni og manio-depressivitet hyppigere er født forår og vinter, hvor moderens D-vitaminniveau er lavest.

D-vitamin kan købes i helsekostbutikker, på apoteket eller i matas.

Alle børn under 1 år anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin.

mid banners in subpages are coming here soon

Kosttilskud som lover mere energi

20 april, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Overalt i helsekostbutikker, Matas og supermarkeder bliver der solgt kosttilskud, som angiveligt kan hæve vores energiniveau. Men virker de?

En nyere undersøgelse foretaget af ernæringsekspert Per Brændgaard fra Ankerhus Seminarium CVU, Sjælland sætter fokus på energitilskud

Energitilskud er kendetegnet ved at indeholde forskellige urter, som kan øge vores ydeevne og energiniveau. Undersøgelsen bekræfter disse urters virkning. Imidlertid viser undersøgelsen også, at denne virkning er kortsigtet, det vil sige, at effekten langsomt falder, idet kroppen vænner sig til de stimulerende ingredienser. Efter nogen tid vil effekten helt ophøre, og forskellige bivirkninger såsom søvnbesvær kan optræde i stedet.

Per Brændgaard anbefaler derfor, at man undgår energitilskud og i stedet skaber mere energi gennem en sund livsstil og ændret mental indstilling.

mid banners in subpages are coming here soon

Kalktilskud – virker det?

26 marts, 07:00, by Redaktionen

Der har været meget debat i medierne om, hvorvidt kalkskud virker eller ej. Alle undersøgelser peger dog på, at der ER en effekt ved at tage et kalktilskud, dog er der visse faktorer, du bør være opmærksom på, for at få det optimale ud af dit kosttilskud.

Virker kalktilskud?

Både nationale og internationale undersøgelser viser, at en korrekt indtagelse af kalktilskud hæmmer knoglernes afkalkning og beskytter mod knoglebrud. Selv billige præparater formår at øge kalkindholdet i knoglerne med 1-2 % i forhold til personer, som ikke tager kalktilskud.

Gode råd

For at optage dit kalktilskud, bør du dog være opmærksom på følgende:

  • Sørg altid for at kombinere dit kalktilskud med et indtag af D-vitamin. Mange præparater indeholder både kalk og D-vitamin, så du får den rette dosis. D-vitaminet er nødvendigt for at optage kalken i kroppen.
  • Tag dit kalktilskud i forbindelse med et måltid. Når vi spiser, øges mængden af mavesyre i vores mave, og det hjælper til at opløse kalktabletterne, så kroppen kan optage dem. Særligt ældre mennesker, som har en mindre mængde mavesyre bør være opmærksom på ikke at indtage kalktilskud på fastende mave.
  • Ønsker du at spare penge, kan du med fordel vælge et calcium carbonat, der hører til det billigste kalkforbindelser uden at dette ser ud til at påvirke effekten.
mid banners in subpages are coming here soon

Naturmedicin – definition

11 marts, 07:00, by Redaktionen Tags:, ,

Naturmedicin dækker over en lang række lægemidler til behandling af lettere sygdomme. Begrebet anvendes imidlertid i flæng om flere forskellige produkter, og det er således nyttigt at være opmærksom på forskelle.

Naturmedicin anvendes typisk omkring følgende 2 begreber:

Naturlægemidler

Kosttilskud

Vi skal her forsøge at adskille begreberne.

1. Naturlægemidler

Naturlægemidler er at betragte som medicin og hører lovgivningsmæssigt under Lægemiddelloven. Et naturlægemiddel består af en koncentreret blanding af de stoffer, som findes i et naturligt forekommende materiale fra planteriget, dyreriget eller mineralriget. De indsamlede stoffer omdannes til tabletter, kapsler eller dråber og forekommer udelukkende i koncentrationer, der ikke er væsentlig højere, end de findes i naturen.

2. Kosttilskud

Kosttilskud er at betragte som supplement til en mangelfuld kost og hører lovgivningsmæssigt under Levnedsmiddelloven, hvilket betyder, at de skal registreres hos Fødevarestyrelsen. Et kosttilskud er en koncentreret kilde til næringsstoffer eller andre stoffer, der har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning på organismen, for eksempel vitaminer, mineraler, plantestoffer eller fedtsyrer. Kosttilskud indeholder altid moderat doseret vitamin og mineral, ved høje doser defineres produktet som naturlægemiddel.

mid banners in subpages are coming here soon

Fiskeolie er skadelig

13 februar, 16:35, by Redaktionen

Fisk er sundt. Men hvad med fisk i pille-form?

Fiskeolie i kapsler sælges i store mængder under påskud af at kunne forbedre vores sundhed. Nu viser en opsigtsvækkende norsk doktorafhandling imidlertid, at det kan være decideret farligt at spise fiskeoliekapsler med et koncentreret indhold af fiskeolie.

500 personer med hjerte kar problemer indtog dagligt 6 kapsler med fiskeolie, og det overraskende resultat var en fordobling af hjertekramper hos disse patienter. Den norske undersøgelse blev foretaget af Odd Johansen og konkluderede, at høje doser af koncentreret fiskeolie har en skadelig virkning på hjerte og kredsløb.

Den svenske læge Tom Saldeen bakker påstanden op. Ifølge ham bør man undgå fiskeoliekapsler, hvor indholdet af omega-3 fedtsyrer er over 38 %. Kemisk koncentreret fiskeolie risikerer at forharske, fordi det mangler nogle vigtige stoffer, som findes i rigtige fisk. Derudover kan fiskekapsler indeholde en forøget mængde farlige stoffer, for eksempel dioxin.

TÆNK har testet 19 fiskeoliekapsler for skadelige stoffer. Se undersøgelse her:

http://www.taenk.dk/index.php?sid=2&cid=1794

Du kan også læse mere om fiskeolier og deres virkning i bogen ”Fiskeolier og Sundhed” af Tom Saldeen.

mid banners in subpages are coming here soon