Category Sundhed

Hævede ankler

26 januar, 11:20, by Redaktionen Tags:, , ,

Hævede ankler – en naturlig løsning?

Vi har modtaget en læser-henvendelse vedrørende hævede ankler og bringer her både spørgsmål og svar i håb om, at andre kan få glæde af det:

Spørgsmål:

”Jeg lider utrolig meget af hævede ankler det spænder så meget at det kan gøre ondt. jeg får piller ( sparkal) for det som er uden den store efekt så jeg efterlyser et efektiv naturprodukt som mske kunne hjælpe mig. Mvh G.”

Svar:

Kære G.

Hævede ankler opstår som oftest på grund af en væskeansamling i ankelleddet eller i det væv, der omgiver anklen. Årsagen til, at der opstår en væskeansamling kan eksempelvis være overbelastning, en tidligere forstuvning af anklen, infektion, gigt eller lignende. Det er vigtigt, at din læge undersøger årsagen til de hævede ankler til bunds for at sikre dig en korrekt behandling.

Heldigvis er der også noget, du selv kan gøre for at mindske generne.

Venepumpeøvelser

Venepumpeøvelser er en effektiv måde at få blodet til at strømme hurtigere i benene og dermed lede væsken væk fra anklerne. Stil dig på tæer og støt dig til en væg. Sænk nu langsomt hælen ned mod gulvet og kom op på tå igen. Gentag 10-20 gange og hold en pause. Du kan også tage i svømmehallen. Især crawl er en effektiv måde at pumpe væsken ud af anklerne på.

Naturmedicin

Gyldenris- og padderokke- te virker vanddrivende, så det kan du muligvis have gavn af. Prøv at drikke 2 kopper dagligt og se, om det har nogen effekt.

Varm sennepsolie er et gammelt husgeråd, som har været anvendt mod hævede ankler i mange år. Lad to teskefulde sennepsfrø trække natten over i en kop vand. Varm blandingen forsigtigt op og påfør den på det ramte område.

Æblecidereddike menes også at have en gavnlig effekt på vand i benene. Det fås både i flydende form og som piller.

Nyrekur

Prøv også denne nyrekur, som har hjulpet mange med hævede ben og ankler: Lav en kande gyldenriste om morgenen og drik den i løbet af dagen, varm eller kold. I tre af kopperne tilsætter du 30 dråber nehprosolid. (Kan købes i helsekostbutikker). Fortsæt med kuren i 2 uger.

Alternativ behandling

Vores bedste råd vil være at opsøge en zoneterapeut eller akupunktør. Begge behandlingstyper har vist sig meget effektive i forhold til hævede ankler. Du vil formentlig allerede kunne mærke en bedring efter første behandling, både i ømheden/den spændte fornemmelse og i selve hævelsen.

Andre råd

Sørg for at hvile benene så ofte du kan. Placer dem over hjertehøjde, for eksempel på en tyk pude. Sørg også for at få masser af motion og undgå rygning og alkohol.

Held og lykke!

Med venlig hilsen,

Helseportalen

mid banners in subpages are coming here soon

Sund jul

15 november, 14:45, by Redaktionen Tags:, ,

December måned er ikke ligefrem kendt for at bugne af sundhed, men med den rette indstilling kan du sagtens kombinere fed julemad med sundhed. Og så er det jo vigtigt at huske på, at glæde er noget, der virkelig kan booste både den fysiske og mentale sundhed – og julemåneden er en tid med masser af anledninger til hygge og socialt samvær.

Sådan gør du din jul lidt sundere:

Undgå gaveræs

Skær ned på gaveræset. Nøjes med at give gaver til de mindste eller sæt et budget. Gaveindkøb og gavebytning er oplagte kilder til stress, som jo er noget af det allermest usunde vi kan udsætte os selv for. Start i god tid med indkøbene og lav nogle hyggelige byture ud af det fremfor at haste af sted i sidste øjeblik. Alternativt kan du købe dine julegaver over nettet og således springe trængsel og køer over.

Gør noget for andre

Fællesskabsfølelsen har en god indvirkning på psyken og kan styrke vores immunforsvar og modstandskraft. Udnyt julen til at gøre noget for andre. Send en julehilsen til en du ikke har set længe, sæt farten ned, smil til en fremmed eller tilbyd frivillig arbejdskraft på et af de mange herberger, som har brug for ekstra hænder i julemåneden.

Familie og venner

“En stor social omgangskreds styrker helbredet. Jo flere venner man har, desto sjældnere bliver man eksempelvis forkølet. Da forskere udspurgte 3.000 personer i alderen 24-96 år om deres kontakter med familie og venner, var resultatet klart: Mennesker med stor social kontaktflade klarer sig bedre i tests for hukommelse og intelligens.” (Kilde: www.jerk.dk). Benyt julens fridage til at mødes med familie og venner og skab jeres egne traditioner med klippe klistre dage, gåture i skoven, julefrokoster osv.

Chokolade

Mørk chokolade indeholder masser af sunde flavonoid-stoffer. Bland den syndige nougat og fede konfekt med mørk chokolade af høj kvalitet og få en jule-dosis af de sunde kræftforebyggende stoffer.

Frugt

December måned byder på masser af saftige appelsiner, klementiner, abrikoser, figner, dadler og pigeonæbler. Lav et dekorativt frugtfad, pynt op med appelsiner og nelliker og nyd et lækkert, sundt alternativ til småkager og juleslik.

Nødder

Også nødder har højsæson i julen. Det er hyggeligt med nødder, man selv skal knække. Kombinér frugt og nødder i et farverigt fad, der skaber stærk konkurrence til slikskålen. Nødder indeholder den sunde alfa-linolensyre, som styrker både hjerte, kredsløb, led og hjerne.

Kanel

Kanel menes at mindske vores sukkertrang. Derudover er det bevist, at type-2 sukkersyge patienter som spiser kanel, opnår et faldende blodtryk, blodsukker og samt fedtindhold i blodet. Du kan også anvende æteriske olier med kanel duft og således få gavn af de sundhedsfremmende egenskaber som kanel indeholder i aromaterapiens verden.

Rødvin

Rødvin indeholder de sunde flavonoiderne, som formodes at sænke niveauet af det arterieforstoppende LDL-kolesterol og øge det gavnlige HDL-kolesterol i blodet. Du kan derfor nyde julens gløgg og rødvin med god samvittighed, men husk at mere ikke nødvendigvis er sundere.

Gåture

Få frisk luft og motion i naturen. Tag familie og venner med, saml ind til juledekorationer, kig på juleudsmykning og nyd de mange afstressende og sundhedsfremmende fordele der er ved at gå.

Kilder:

www.jerk.dk

www.ing.dk

mid banners in subpages are coming here soon

Sundhed – Mænd tror stadig, de er unge drenge

03 november, 18:43, by Redaktionen Tags:,

Mænd dør i snit 5 år tidligere end kvinder. Årsagen er, at de lever usundere end kvinder og er for dårlige til at kontakte lægen i tide.

Problemet bunder ofte i det faktum, at mændene har en forkert opfattelse af deres egen sundhed. De ser sig selv som slankere og sundere, end de egentlig er. Regitze Siggaard, der er forebyggelseskonsulent siger: ”Når det handler om overvægt, så føler mænd sig ikke ramt. De ser ikke sig selv som overvægtige, men som en ung fyr, der spiller fodbold. En undersøgelse viser, at mere end dobbelt så mange overvægtige mænd som kvinder opfatter sig selv som normalvægtige eller undervægtige.”

Den gode nyhed er dog, at yngre mænd ser ud til at passe bedre på sig selv end den ældre generation. Professor dr. med. Kaare Christensen fra Syddansk Universitet siger: ”De unge fædre går i dag oftere til lægen med barnet, og dermed får de også et mere naturligt forhold til selv at gå til lægen.”

Kilde: Helse

mid banners in subpages are coming here soon

Kærlighed virker smertelindrende

15 oktober, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Kig på din kæreste og reducer dine smerter med op til 45 %. Et forsøg foretaget på Standford University i USA viser, at kærlighed virker smertelindrende. Årsagen er, at de kærlige følelser aktiverer belønningscentrene i hjernen. Forskerne håber, at resultatet kan medføre en bedre forståelse og udnyttelse af belønningscentrenes evne til at reducere smerte bedre.

Læs mere HER

Kilde: www.dr.dk/sundhed


mid banners in subpages are coming here soon

Kaffe – kan man blive afhængig?

12 oktober, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Kaffe indeholder det opkvikkende stof koffein, som ved intensivt forbrug kan skabe afhængighed. Intensivt forbrug vil sige mere end 3 kopper dagligt. Afhængigheden kommer til udtryk ved ubehag i de perioder, hvor man ikke får sin koffein. Ubehaget kan være hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær mm. – altså abstinenssymptomer, som det kendes fra andre typer afhængighed.
En måde at komme over sin afhængighed er ved gradvist at nedtrappe forbruget over en periode på et par uger. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man højst drikker 2-3 kopper kaffe dagligt. Holder man sig til dette niveau, har kaffe faktisk en lang række sundhedsfremmende egenskaber.

Læs meget mere om kaffe HER

mid banners in subpages are coming here soon

Metabolic typing – mere energi i hverdagen

11 oktober, 07:00, by Redaktionen Tags:, ,

Undgå at gå sukkerkold

Går du ofte sukkerkold efter frokost? Er du afhængig af chokolade om eftermiddagen? Skal du langt op ad formiddagen og igennem indtil flere liter cola, før du føler dig i stand til at lægge energi og koncentration i dit arbejde? Så var det måske en god idé at lære dit stofskifte at kende.

Mere energi, slankere krop

Metabolic Typing gør dig i stand til at spise det forhold mellem protein, fedt og kulhydrater, din krop har brug for, og dermed bevare et stabilt og højt energiniveau fra morgen til aften, uden nedture eller kraftig sukkertrang. Det gælder om at finde netop din metabolic type for at sammensætte den ideelle kost. Metabolic Typing er et ernæringsværktøj, som er tilpasset netop dine behov og som kan hjælpe dig til mere energi, bedre immunforsvar og en slankere krop.

Vi er forskellige

Mennesker er forskellige, og den kostplan, som virker godt for en person, kan gøre en anden person syg. Derfor tager Metabolic typing udgangspunkt i individet. Metoden er udviklet af den amerikanske ernæringsforsker og sundhedsekspert William Wolcott og er videnskabeligt gennemprøvet. I Danmark kender vi bedst metoden under betegnelsen “Spis efter din blodsukker-type”.

Hvilken type er du?

Metabolic Typing inddeler groft sagt folk i 3 hovedgrupper:

• Proteintypen
• Kulhydrattypen
• Den blandede type

Ved at finde ud af, hvilken type du er, kan du ændre din kost, så den stemmer bedre overens med det, din krop har brug for.

Du kan finde ud af, hvilken Metabolic Type du er, ved at besvare spørgeskemaet HER

Kilde: www.alun.dk

mid banners in subpages are coming here soon

Proteiner fra bælgfrugter – gør det nemt for dig selv

04 oktober, 07:00, by Redaktionen Tags:, ,

Dag for dag bliver vores krop fornyet og genopbygget fra inderst til yderst. Materialerne hertil kommer fra det protein, du spiser. Den genetiske struktur i samtlige af kroppens celler består af protein: Dine muskler, din hjerne, din hud osv. Protein er således nødvendigt for at opnå en stærk og sund krop.

Protein fås typisk fra kød, fjerkræ, fisk og æg. Men der findes et alternativ, som er langt billigere – og som er et fremragende og sundt alternativ til alle, der ønsker at spise vegetarisk eller bare holde en kødfri dag om ugen.

Alternativet er bælgfrugter såsom tørrede linser, bønner og kikærter. Disse bælgfrugter er gode proteinkilder, som enten kan erstatte kødet eller anvendes som tilbehør/supplement til en ret.

Der er mange, som synes det er besværligt at anvende de tørrede bælgfrugter i madlavningen. Her er nogle tips, som gør det nemmere at få bønner og linser med på bordet.

Bønner og kikærter har det til fælles, at de skal stå i blød natten over. Det kan gøre det svært at planlægge. Lav derfor en stor portion bønner/linser, kog dem og frys dem ned i mindre portionsstørrelser. Således kan du nemt tage en pose op og putte dem direkte ned i den gryderet/salat du laver.

Linser skal ikke stå i blød men koges ligesom ris. Prøv at skifte risen ud med linser eller lav en blanding af halv linser og halv ris. På den måde får du nemt integreret linserne i din favoritretter.

Linser er også gode til sammenkogte retter og supper, hvor de giver ekstra fylde og en længere mæthedsfornemmelse.

Med bare 100 gram linser/bønner fårdu samme proteinindhold som 100 gram kylling – både nemt og billigt.

God fornøjelse!

Kilder:

www.dr.dk/sundhed

www.alun.dk

mid banners in subpages are coming here soon

Enebørn – myterne aflives

29 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Der findes masser af myter og fordomme omkring enebørn. Selvom alle undersøgelser viser, at enebørn hverken er mere asociale, forkælede eller egoistiske end søskendebørn, så lever myterne stadig.

Nu er der lavet en ny undersøgelse, som endnu engang understreger, at enebørn er præcis ligeså sociale og vellidte som søskendebørn. Undersøgelsen tager udgangspunkt i myten om, at enebørn skulle være mere adfærdsvanskelige og have sværere ved at få venner end søskendebørn.

Sociologerne Donna Bobbit-Zeher og Douglas Downey fra Ohio State University har undersøgt svar fra 13.466 folkeskole og -gymnasieelever, som skulle nævne deres 5 bedste venner på skolen.

Resultatet blev fremlagt ved årsmødet i American Sociological Association, og viste, at enebørn har lige så mange venner som søskendebørn.

Donna Bobbit-Zeher siger: “I ingen af de kombinationer, vi testede for, havde det at have søskende indflydelse på, hvor populær man var. Jeg tror ikke, at nogen behøver at være bekymrede for, at man ikke vil lære sociale færdigheder, hvis man ikke har søskende.”

Læs mere om undersøgelsen på www.videnskab.dk

Kilde: www.dr.dk/sundhed

mid banners in subpages are coming here soon

Hvidløg – undgå hvidløgsånde

22 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Hvidløg er både sundt og lækkert. Desværre er den efterfølgende hvidløgsånde knap så attraktiv.

Nu ser det dog ud til, at der er en løsning.

Forskere fra Ohio State University i USA har fundet ud af, hvordan du kan nyde dine hvidløg – uden at lugte ud af munden.

I en undersøgelse i fagbladet Journal of Food Science fortæller forskerne, at mælk har vist sig at mindske svovldampe i hoved-, næse- og mundområderne. Det betyder altså, at løsningen på hvidløgsånden er: et glas mælk.

For at opnå den største effekt bør du drikke mælk med højt fedtindhold og helst inden måltidet. Fedtet i mælken reducerer hvidløgslugten i din ånde.

Så husk et stort glas sødmælk, inden du sætter tænderne i de lækre hvidløgsretter.

Kilde: http://nyhederne.tv2.dk/sundhed

mid banners in subpages are coming here soon

Alkohol – den anbefalede mængde halveres

16 september, 07:00, by Redaktionen Tags:,

Sundhedsstyrelsen har indført nye anbefalinger for, hvor meget vi bør drikke. I 1990 kom de første anbefalinger til henholdsvis mænd og kvinder. Disse er i dag halveret, således at mænd maksimalt bør drikke 14 genstande om ugen, og kvinder skal holde sig inden for 7. Samtidigt anbefales det maksimum at drikke fem genstande i træk.

Sundhedsstyrelsen begrunder ændringen med, at den gamle anbefaling var ment som et absolut loft, men at mange danskere forstår anbefalingerne, som hvad der er et acceptabelt forbrug.

Ændringerne møder kritik. Dels på grund af den store nedsættelse. Dels i manglende tro på, at det ændrer folks drikkevaner. Misbrugsekspert Henrik Rindom mener, at man i stedet skal regulere forbruget gennem priser, aldersgrænser og tilgængelighed. “Der en kæmpe kløft mellem, hvad der bør gøres, og hvad der rent faktisk kan lade sig gøre. Alkohollobbyen i Europa er simpelthen for stærk, og rigtig mange menneskers levebrød afhænger af alkohol,” siger han.

Læs mere på sundhedssyrelsens hjemmeside: http://www.sst.dk/

mid banners in subpages are coming here soon